· 

Dorpsraad en Coöperatie Dorpswelzijn houden informatieavond op 10 juli in Vijverzicht

 

Beste dorpsbewoners,

maandag 10 juli om 20.00 uur geven wij een informatie avond in dorpshuis Vijverzicht.

Deze avond informeren wij u over:

 • De coöperatie Dorpswelzijn, stand van zaken en toekomst van de dorpswinkel
 • De heer K. v Thielen laat u op praktische wijze zien hoe alle toekomstige plannen van de regering (wel of niet?) passen in de beschikbare ruimte binnen het Sloegebied.
 • De Borselse Voorwaarden Groep; welke voorwaarden stellen wij, als inwoners van Borsele voor de eventuele komst van 2 nieuwe kerncentrales, Central Gate, waterstoffabriek, aanlanding wind op zee en tal van andere energieprojecten die invloed hebben op onze leefomgeving.

Wij willen ook heel graag met u in gesprek over bovenstaande onderwerpen. Daarom hebben wij een aantal vragen opgesteld, waarover wij uw mening vragen:

 1. Welke voorwaarden vindt U voor het dorp belangrijk?
 2. Krijgt u (als dorpsbewoner) voldoende informatie van de dorpsraad over alle toekomstige plannen van de overheid, die zich afspelen in en rond het Sloegebied?
 3. Wat zijn uw wensen met betrekking tot de voorzieningen en leefbaarheid van het dorp?
 4. Vinden we dat de Gemeente Borsele voldoende opkomt voor de belangen van ons dorp?

Wat houden de plannen voor grootschalige energietransitie in?

De gemeente Borsele heeft een korte video (ruim 5 minuten) gemaakt. Daarin een overzicht van alle plannen die (gaan) spelen in en rond het Sloegebied.

Klik hier.

 

Naar aanleiding van onderstaande discussie wordt verwezen naar het nieuwsartikel van 18 juli 2023:

Is uw dorpsraad tegen kernenergie?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Jaap Cappon. (dinsdag, 11 juli 2023 21:50)

  Geachte Dorpsraad,
  Gisteravond heb ik, bovenstaande, door u georganiseerde informatieavond bij gewoond en positief, maar ook negatief ervaren. De toekomstige dorpswinkel werd enthousiast gepresenteerd en ik hoop voor de werkgroep en het dorp, dat het een succes wordt. Ook de toelichting door dhr. van K van Thielen betreffende mogelijke c.q. onmogelijke plaatsen in het Sloegebied om 2 kerncentrales te bouwen, kwam deskundig en zakelijk over. Over Central Gate kregen we duidelijke uitleg. De voorwaardengroep heeft het moeilijk, kreeg de indruk dat ze sterk tegen zijn, maar door toe te treden, moeten ze redenen formuleren, waarom het niet kan en dat ontaardde in een emotionele anti kernenergie verklaring. Hier miste ik een overtuigend optreden van de voorzitter om alles in goede banen te leiden. Vervolgens nam een lid van de dorpsraad het over om haar mening over kernenergie te spuien. Heb nog geprobeerd om het te relativeren, maar dat was boter aan de galg gesmeerd. De zaal werd agressief toe geroepen om zich te melden. Had me wel 10x bedacht, als ik voor kernenergie was. Voorzitter, waar was u?
  Geachte dorpsraad, maak aub niet dezelfde fout van uw voorganger. U bent er voor de inwoners, probeer te verbinden en niet te verdelen.

 • #2

  Secretaris Dorpsraad Borssele (vrijdag, 14 juli 2023 10:09)

  Geachte heer Cappon,
  Bedankt voor uw eerlijke en opbouwende kritiek. Volgens ons heeft u gelijk dat de dagvoorzitter overtuigender had kunnen optreden toen de emoties opliepen. Wij zullen ons inzetten om dit beter te regelen. Wel vragen wij u hierbij rekening te houden met het feit dat wij allen nog lerende zijn in onze nieuwe taken binnen de dorpsraad. Daarnaast zullen wij ook vragen aan de dagvoorzitter om, bij de toekomstige bijeenkomsten, de tijd beter in de gaten te houden, zodat deze evenredig verdeeld blijft tussen de verschillende onderwerpen en we iets eerder de avond kunnen afsluiten.
  Wij betreuren het ten zeerste dat u de emotionele oproep van een van onze leden heeft ervaren als agressief. Wij kunnen u verzekeren dat dit zeker niet zo bedoeld was. Maar wij bieden hiervoor onze excuses aan, want een uitspraak, hoe emotioneel dan ook, mag natuurlijk nooit als agressief worden ervaren.
  Als laatste stelt u feitelijk dat wij tegen kernenergie zijn en de voorstanders van kernenergie niet (of slecht) vertegenwoordigen. Omdat onze reactie hierop cruciaal is voor het gehele dorp, hebben wij ervoor gekozen hierop te antwoorden in het nieuwsartikel “Is uw dorpsraad tegen kernenergie?”. Dit artikel zullen wij komende week publiceren. Publicatie gebeurd zoals gebruikelijk via onze website, maar we zullen zeker niet vergeten op Facebook ook een rechtstreekse link te plaatsen en het op andere manieren onder de aandacht te brengen bij de bewoners van ons dorp. Wij hopen u op de volgende bijeenkomst weer te mogen verwelkomen en verzoeken u om ons ook in de toekomst te blijven wijzen op verbetermogelijkheden.
  Met vriendelijke groeten,
  Uw Dorpsraad.

 • #3

  Jaap Cappon. (vrijdag, 14 juli 2023 12:53)

  Geachte Dorpsraad,
  Dank voor uw reactie, emoties zijn menselijk en ik begrijp dat het soms best moeilijk is het persoonlijk inzicht te scheiden in het vertegenwoordigen van de inwoners met veel verschillende inzichten en belangen. Hoop dat we in de toekomst elkaar recht in de ogen kunnen blijven kijken en dat u naar uw beste vermogen ons mooie dorp met een verscheidenheid aan inwoners zal vertegenwoordigen.
  Met vriendelijke groet,
  Jaap Cappon.

 • #4

  Dorpsraad Borssele (woensdag, 19 juli 2023 08:58)

  Zie ook het nieuwsartikel op onze website:
  https://www.borsseledorp.nl/2023/07/18/is-uw-dorpsraad-tegen-kernenergie/