Werkgroep BEN2030 Duurzaam

 

Zie ook de nieuwsartikelen categorie Duurzaam/biodiversiteit

 

Doel werkgroep BEN2030 Duurzaam

 

De werkgroep BEN2030 wil het dorp Borssele helpen verduurzamen. Onze werkgroep is ontstaan tijdens de dorpsbijeenkomst B2030 van de gemeente Borsele (juni 2019). De gemeente daagde ons uit te dromen over Borssele in 2030. Dat leverde mooie vergezichten op.

Sinds de start hebben we verschillende intiatieven genomen op gebied van de energietransitie en op gebied van biodiversiteit.

  

Met een aantal betrokken dorpsbewoners  werken we samen om het dorp Borssele te verduurzamen.

Meehelpen aan verduurzaming van ons dorp Borssele

 

 

Lijkt het je leuk om ook mee te denken, werken en wroeten? Of heb je nog goede ideeën, suggesties of netwerken? Schroom niet en neem contact met ons op via BEN2030@borsseledorp.nl

Op dit moment hebben we 6 enthousiaste werkgroepleden:

  • Hans Sinke
  • Imke Elstak
  • Jan Faasse
  • Leen Boone
  • Jan Vermeule
  • Jan Bijvoets

Energietransitie

De werkgroep BEN2030 wordt vanuit de gemeente Borsele ondersteund. De gemeente heeft een opdracht in het kader van de energietransitie om in 2050 volledig van het aardgas af te gaan. Participatie van de inwoners is hierbij heel belangrijk en hierbij kan de werkgroep een rol spelen. 

Informatiemarkt van november 2022 in dorpshuis Vijverzicht
Informatiemarkt van november 2022 in dorpshuis Vijverzicht

Dat doen we op verschillende manieren:

  • Informatie geven, b.v. door artikelen te plaatsen in Plakkebord) of door het houden van een informatiemarkt.
  • Uitvoeren van warmtescan van woning door middel van een infraroodcamera
  • Meewerken aan het z.g. wijk uitvoeringsplan (WUP) voor het dorp Borssele. Naar verwachting zal dit in dit jaar (2023) worden opgepakt. Het WUP is een plan om stapsgewijs tot vermindering van het aardgasverbruik te komen. Dit plan wordt per dorp opgesteld, zodat het inspeelt op de specifieke situatie in het dorp. Voor Borssele speelt met name het beschermd dorpsgezicht een rol.

Binnen BEN2030 hebben de leden zelf ervaring met maatregelen voor energiebesparing in de eigen woning; b.v. door middel van een warmtepomp, airco, pellet kachel, heat-pipes (zonnecollector), isolatiemaatregelen. Wij willen graag onze ervaring delen.

Biodiversiteit

Naast de energietransitie houdt de werkgroep BEN2030 zich nadrukkelijk bezig met de biodiversiteit. Biodiversiteit staat onder druk. Bewustwording is erg belangrijk. 

Voorbeelden van activiteiten:

  • Door klimaatverandering krijgen we te maken met overvloedige regen of juist droogte. Daardoor zullen we zorgvuldig om moeten gaan met water.  In 2020 hebben we een regentonactie gehouden; dorpsbewoners konden  met korting een regenton aanschaffen (dank zij subsidie van de gemeente en uit het windmolenfonds.
  • Jaarlijks ondersteunen we de Actie Boom van de Zeeuwse Milieu Federatie. Voor het komende jaar werken we samen met de duurzaamheidswerkgroep van Heinkenszand.
  • Compostbakken actie; met korting konden  dorpsbewoners een compostbak aanschaffen bij een lokale ondernemer (met subsidie van gemeente en vanuit het windmolenfonds). Deze actie liep tot 9 mei 2023.