· 

Dorpsraad en bewoners dienen zienswijze in op nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding naar Zeeuws-Vlaanderen

182 steunbetuigingen ontvangen uit Borssele en andere dorpen in de gemeente Borsele

Een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding naar Zeeuws-Vlaanderen heeft grote impact op onze omgeving. Bewoners en dorpsraad dienen samen een zienswijze in. Wij hopen dat zoveel mogelijk inwoners van Borssele zich aansluiten bij onze zienswijze, die hieronder is weergegeven.

Tennet gaat 4 alternatieven voor het tracé onderzoeken

De eerste participatieronde is achter de rug. In de volgende fase van het project wil TenneT 4 alternatieven onderzoeken voor het landtracé en de kruising van de Westerschelde.

Het onderzoek leidt tot het bepalen van een voorkeursalternatief.

Op de website van Tennet vindt u de informatie over het project.

Hoe kunt u meedoen?

De aanmelding is gesloten op 6 maart 2025 16.30 uur

Het is belangrijk dat onze zienswijze ondersteund wordt door de inwoners. Dat is heel eenvoudig: u kunt uw naam, adres en optioneel uw emailadres opgeven. Dan wordt de zienswijze mede namens u ingediend. Als u uw emailadres invult, dan kunnen wij u op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.


Formulier medeondertekening zienswijze

Formulier is gesloten, omdat de zienswijze al is ingediend. Er zijn 182 steunbetuigingen ontvangen voor onze zienswijze!


  

Zienswijze op concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor project 380 KV hoogspanningsverbinding naar Zeeuws -Vlaanderen

 

Aan:       Energieprojecten

             Inspraakpunt Hoogspanningsverbinding ZVL 380KV

             Postbus 11

             9200 AC Drachten

 

 

Borssele, 5 maart 2025

 

Betreft:  Zienswijze op concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor project 380 KV hoogspanningsverbinding

             naar Zeeuws -Vlaanderen

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Als inwoners van het dorp Borssele en de Borsselepolder willen we graag een reactie geven op de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) van het project 380KV hoogspanningsverbinding naar Zeeuws -Vlaanderen.

 

Onderzoek tracés Zeeuws-Vlaanderen en aansluiting op Belgische net

Uit de concept notitie blijkt dat er momenteel vier tracés in onderzoek zijn voor een 380 KV hoogspanningsverbinding naar Terneuzen. Drie van de vier onderzoek tracés verlopen door de Borsselepolder; onze woon,- en leefomgeving.

De verwachting is dat het project een grote belasting gaat geven op landschap, natuur en leefomgeving, Dit, terwijl we al hard geraakt worden door de stapeling van energieprojecten in onze omgeving. Daarom zijn tijdens een eerder participatiemoment (december 2023), tracé alternatieven aangedragen die de Borsselepolder ontzien en, die ons inziens meer efficiënt en logisch zijn.

Zo is door ons en meerdere partijen aangedrongen op onderzoek naar aansluiting op het Belgische hoogspanningsnet. Want dit levert een veel snellere realisatie en verduurzaming van de industrie op, doordat een moeilijke, kwetsbare en dure kruising met de Westerschelde achterwege kan worden gelaten. Ook kan op deze manier worden voorzien in de gewenste verbinding tussen de Zeeuws-Vlaamse industrie en Belgisch Vlaanderen (blz 19 NRD).

De aangegeven reden dat deze suggestie nu wordt uitgesloten van verder onderzoek, is dat de Europese wetgeving dit zou verbieden. Echter, een Europees verbod op deze constructie is nergens te achterhalen. Eerder het omgekeerde; dat uitwisseling van energie tussen EU landen als speerpunt voor de toekomst wordt gezien. Daarom zou een verbinding met het Belgische net, ons inziens, als volwaardige variant meegenomen moeten worden in verder onderzoek.

 

Ook willen we aandringen de Zeeuws-Vlaamse tracés mee te nemen in het vervolg onderzoek.  Want de kruising van de Westerschelde wordt bij elke variant een dure en kwetsbare verbinding.

Bij een tracé via Ossenisse naar Hansweert of een kruising thv. Zandvliet ontstaat een kortere overspanning van de Westerschelde, terwijl daar ook de bodem relatief stabiel is. (bron: DNV-rapport ‘Verkennend onderzoek ontsluiting Terneuzen 380 kV Zeeuws- Vlaanderen, 20 december 2021). Het op voorhand afwijzen van deze alternatieven omdat ze een langer land tracé opleveren in Zeeuws Vlaanderen, is een willekeurige keuze die niet goed juridisch gemotiveerd is t.o.v. de andere voordelen.

Bovendien leveren deze varianten weer een korter landtracé op in  Zuid-Beveland/Reimerswaal. En aangezien de 380 kV hoogspanningsverbinding vooral ten gunste komt van Zeeuws Vlaanderen, geven deze varianten een eerlijker verdeling tussen de lusten en de lasten, welke meegewogen moeten worden.

 

Ondergrondse verbinding is de norm

Uit de notitie blijkt dat twee van de vier varianten worden onderzocht als bovengronds tracé.

Als motivering, wordt de bundeling met bovengrondse infrastructuur genoemd.

Maar dit is een totaal onjuiste beredenering. Want voor de bewoners van Borssele is een nieuwe bovengrondse verbinding door de polder op geen enkele wijze en tegen geen enkele compensatie acceptabel. (ook conform Borselse Voorwaarden) Een nieuwe mastenrij langs de Westerscheldetunnelweg zou namelijk betekenen dat we ook aan de oostzijde worden ingekapseld door energie-infra. Dit, terwijl onze omgeving al zwaar wordt belast door de vele energie(infra)projecten aan de noord,-en westzijde.

Mastenrijen dragen bij aan een verdere verindustrialisering van onze polder en dat willen we koste wat het kost voorkomen.

De Borsselepolder is bovendien door zijn bijzondere Renaissancestructuur onderdeel van een waardevol cultuurlandschap (nationaal landschap). Bij de aanleg en vormgeving van de Westerscheldetunnelwegen is het kenmerkende open polderlandschap als uitgangspunt genomen om de doorsnijding zo min mogelijk zichtbaar te maken. Wanneer de Westerscheldetunnelwegen nu als aangrijpingspunt worden gebruikt om nieuwe bovengrondse infra aan te koppelen, wordt deze visie teniet gedaan en het tegenovergestelde bereikt.

 

De Gemeente Borsele heeft hierin een vergelijkbaar standpunt. Op 5 oktober 2023 is door de gemeenteraad unaniem een amendement aangenomen dat er geen nieuwe hoogspanningsmasten meer bij mogen komen op het grondgebied van de gemeente Borsele. Dit komt ook overeen met de voorwaarden, opgesteld door de Borselse voorwaarden Groep; Wanneer nieuwe hoogspanningsverbindingen nodig zijn, deze alleen ondergronds mogen worden aangelegd.

 

Ontzien van woningen en erven in de Borsselepolder

Afhankelijk van welk tracé er uiteindelijk zal worden gekozen; ondergronds is de norm.

Maar ook ondergrondse aanleg van een hoogspanningsverbinding zal een grote impact hebben op de bewoners en bedrijven in het buitengebied. We vinden het daarom van groot belang dat deze zoveel mogelijk worden ontzien. Vooral omdat er door de aanleg van de Westerscheldetunnelwegen al veel verschuivingen/herverkavelingen in dit polderdeel hebben plaats gevonden. Grote belemmeringen of ernstige overlast moet daarom zoveel mogelijk worden voorkomen en iedereen moet kunnen blijven wonen.

Omdat er aan beide zijden van de Westerscheldetunnelweg  veel bewoning  en bedrijven zijn gevestigd hebben wij een voorkeur voor het tracé L1 aan de westzijde van de Borsselepolder waar geen directe bewoning is gesitueerd. Dit tracé L1 heeft alleen de voorkeur, mits er onderdoor het natuurgebied en dijk kan worden geboord en de verbinding parallel gebaggerd wordt langs de kabels van Wind op Zee. Want een tunnel op deze plek of een lange verbinding door de polder, richting de zeesteiger van Zeeland Refinery, heeft eveneens een grote impact op naastgelegen bewoning en het dorp. Het spreekt dan ook voor zich dat de variant zoals nu ingetekend niet onze voorkeur heeft.  

 

Samengevat

·         Neem aansluiting op Belgische hoogspanningsnet mee in het verdere onderzoek,  evenals  de tracés door Zeeuws - Vlaanderen.

·         Ondergrondse verbinding is de norm. Een bovengrondse hoogspanningsverbinding door de Borsselepolder is op geen enkele wijze acceptabel.

·         Bij aanleg ondergrondse verbinding  moeten bewoners en bedrijven zoveel als mogelijk worden ontzien. Iedereen moet kunnen blijven wonen.

·         Onderzoekstracé L1 aan westzijde heeft  voorkeur, mits deze geboord en gebaggerd kan worden aangebracht, zo dicht mogelijk langs de kabels Wind op Zee.

 

De hierboven genoemde punten zijn erg belangrijk voor de bewoners van Borssele en omgeving. We vertrouwen erop dat ze daarom door u op waarde worden geschat en mee worden genomen in het verdere proces.

 

Hoogachtend,

 

Dorpsraad Borssele

en Bewonersgroep Leefomgeving BorsseleVolgende stap: vaststellen voorkeur

Reactie schrijven

Commentaren: 8
  • #1

    Theo Nijsse (dinsdag, 04 maart 2025 19:33)

    in mijn ogen mag het wel wat harder. Gewoon zeggen dat we tegen nog meer palen en kabels zijn . Jullie moeten de kabels maar onder de grond leggen. Het kan ook vanuit IJmuiden kan dat dus ook in de Borssele polder.



  • #2

    Pieter De Vos (dinsdag, 04 maart 2025 20:14)

    Van mijn part zetten ze die palen op de maan maar niet in borssele we hebben er al genoeg

  • #3

    Klinkerduijn BV (dinsdag, 04 maart 2025 21:44)

    Bovengrond is een vorm van industrialisering van het landelijke gebied wat de Borsselepolder nog heeft.
    Bovengronds heeft een blijvende grote impact op bewoners en gevestigde bedrijven.
    Niet acceptabel dus!

  • #4

    J. van den Bosse (woensdag, 05 maart 2025 21:48)

    Staan al veel te veel van die palen daar.
    Onder de grond ermee

  • #5

    Odilia Danckaarts (donderdag, 06 maart 2025 13:45)

    Zo zonde van het landschap,overal horizonvervuiling terwijl het ook anders kan.
    Tennet wil naar 1 ding en dat is zoveel mogelijk geld naar binnen harken en zo weinig mogelijk meedenken.

  • #6

    Petra Smit (donderdag, 06 maart 2025)

    Het dorp Borssele moet gespaard blijven net als de omliggende natuurgebieden.

  • #7

    Eric Van der Veer (zaterdag, 08 maart 2025 10:30)

    Geef ze twee keuzes. 1 ondergronds
    2 of helemaal niets

  • #8

    Matty.westveer@live.nl (zaterdag, 08 maart 2025 21:14)

    Ik sta achter de beschreven zienswijze en hoop daarmee dat ons mooie landschap niet verder wordt beschadigd.