· 

Hoe Leen en Aukje hun woning verduurzaamd hebben

Dorpsbewoners aan het woord

over de verduurzaming van hun woning.

We worden gastvrij ontvangen in de woning van Leen en Aukje Boone met zelf gebakken appelgebak met griekse yoghurt. Zij wonen binnen het beschermd dorpsgezicht aan de Zuidsingel in een woning gebouwd in 1949. In 1978 hebben zij de woning gekocht en een aanbouw gerealiseerd. De aanbouw is meteen goed geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming.

In 1990 hebben zij alle muren van het huis met subsidie laten isoleren. Voor de gezelligheid hebben zij een open haard aangeschaft. In 2004 heeft Leen zelf het dak geïsoleerd. Dat waren ongeveer 80 m2 isolatieplaten van 10 cm dik.

 

Leen en Aukje vinden dat we zorgvuldig met onze hulpbronnen om moeten gaan. Leen is als vrijwilliger werkzaam in een kringloopbedrijf. Het is belangrijk hoe we de aarde voor onze kinderen achterlaten. Dus vinden Leen en Auke het heel belangrijk om zuinig met energie om te gaan.
Ook zagen zij het probleem voor Groningen, dat steeds duidelijker te maken kreeg met de gevolgen van aardgaswinning.
Naast de ideële kant is het verbeteren van de woning iets, waar Leen als hobby graag mee bezig is. En natuurlijk scheelde het ook in de maandelijkse energierekening, maar in die tijd kon je de investering niet zo gemakkelijk terugverdienen.

In 2011 bezoekt Leen een beurs in Heinkenszand, waar hij uitleg krijgt over een zonnecollector systeem. Dit systeem vangt de warmte van de zon op, die gebruikt wordt voor de centrale verwarming en warmwatervoorziening. Leen heeft geen moment spijt van de aanschaf. Het zorgt ervoor dat vanaf april tot en met september geen (aard)gas meer nodig is in de woning.

In 2017 komen er 2 x 6 zonnepanelen, waarmee 95% van het elektriciteitsgebruik is gedekt.

In 2017 gaat Leen met pensioen. Dan heeft hij tijd om de volgende grote klus te klaren: de woning had een betonnen vloer, direct op de klei en niet geïsoleerd. Een dergelijke vloer geeft optrekkend vocht en veel warmteverlies. Als “proefproject” wordt eerst de hal onderhanden genomen. De betonnen vloer wordt stukgeslagen en afgevoerd. Ook de grond eronder wordt verder afgegraven en afgevoerd. Vervolgens wordt een nieuwe, geïsoleerde vloer aangebracht inclusief vloerverwarming met kruipruimte eronder. Het proefproject blijkt een succes, dus samen met familie brengt Leen ook een nieuwe vloer aan in de woonkamer.

Door de vloerisolatie en de vloerverwarming daalt de energierekening en stijgt het wooncomfort. Ook schaft hij een pellet kachel aan ter vervanging van de open haard. Een pellet kachel heeft een zeer hoog rendement en veroorzaakt minimaal fijnstof. Een houtkachel veroorzaakt over het algemeen veel meer fijnstof in de omgeving

Tijdens het interview genieten wij van het comfort van de pellet kachel. Tenslotte laat Leen zien dat hij in een schrift elke dag (6 dagen per week) meterstanden en temperaturen bijhoudt. Inmiddels verbruikt hij jaarlijks ongeveer 300 m3 aan gas. Dus Aukje en Leen zijn nog niet helemaal van het gas af, maar dat laatste stapje zal te zijner tijd ook wel lukken!

 

 

Imke Elstak en Jan Bijvoets
Werkgroep BEN2030 (Borssele Energie Neutraal)