Herdenking slag om de Schelde en 75 jaar vrijheid

 

Als eerbetoon aan de slachtoffers en uit dankbaarheid voor onze bevrijders willen we als dorpsraad een herdenking organiseren op 25 en 26 oktober 2019. Dit programma wordt mede gefaciliteerd door de gemeente en ziet er als volgt uit:

 

Vrijdag 25 oktober

·         18.30 uur Oorlogsverhaal verteld door Chris van Koeveringe voor kinderen in Vijverzicht.

·         19.00 uur Allemaal verzamelen op het Plein te Borssele voor Vijverzicht, vervolgens lopen we via het dorp naar de Zeedijk.

Daar aangekomen is er een korte inleiding door Henk de Kunder. Een trompettist speelt de last post, gevolgd door 1 minuut stilte.

Daarna volgt een gedicht/verhaal geschreven door een kind.

Vervolgens worden de vuren aan de Schelde ontstoken om 24 uur te laten branden. In een tent aan de zeedijk wordt de documentaire “Zeeland in oorlog” getoond.

Het vuur brand van vrijdag 25 oktober 20.00 uur tot zaterdag 26 oktober 20.00 uur, en symboliseert samen met de andere vuren langs de Schelde (Hoedekenskerke, Baarland, Ellewoutsdijk en Borssele) de “Four Freedoms”.

Borssele draagt hierbij de “vrijheid van geloof”.

 

Zaterdag 26 oktober

·         13.45 uur Verzamelen bij de hospitaalbunker.

·         14.00 uur Ceremonie onder begeleiding van doedelzakspelers.

Hijsen van de Canadese en Schotse vlag. Een herdenkingsplaat wordt onthuld bij de hospitaalbunker.

Vervolgens met de doedelzakspelers naar het Plein en Vijverzicht.

 

·         Ca. 14.45 uur: Lezing van Hans Sakkers (Bekend van het boek “Slag om de Schelde”) over de strijd om de Westerschelde in Vijverzicht.

Gehele dag:

·         De vrienden van Troje stellen de hospitaalbunker open voor het publiek, en voor de kinderen wordt een spel georganiseerd in de speelbunker.

·         Daarnaast is de ‘Berg van Troje’ (Open Monumenten Special) te bezoeken.

·         Vanuit het oorlogsmuseum trekken er leger voertuigen langs Borssele en rond het middaguur vliegen er historische vliegtuigen over de 4 vuren.

·         Het vuur aan de zeedijk blijft tot 20.00 uur continue branden. Film / documentaire “Zeeland in oorlog” wordt vertoond in de tent met een versnapering.

 

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2019 is het opnieuw geopende bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp voor inwoners van Borssele gratis te bezoeken.