Borssele in de Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de kustlijn van Zuid-Beveland deel van de Atlantikwall. In de (toenmalige) gemeente Borsele werden 46 verdedigingswerken gebouwd. De meeste stonden in de dijk bij de ‘Hoek van Borssele’ (Stützpunkt Blücher).

 

Aan de Monsterweg in Borssele, in en rond de Berg van Troje, bouwden de Duitsers vijf bunkers, namelijk een bergplaats en drie dubbele woonbunkers. Deze bunkers waren vergroot, waardoor er hier niet één maar twee woonverblijven waren. Eén van de werken heeft een verbrede toegang en verbrede deuropening naar één van de kamer waardoor deze bunker dienst kon doen als gewondenverzamelplaats. Door deze aanpassing was het namelijk mogelijk gewonden op een brancard de bunker in te dragen. Eveneens was er een langwerpige bunker naar het lijkt voor munitieopslag.

In de oorlog was hier het hoofdkwartier van een artillerie afdeling gevestigd. Haar batterijen stonden in 1943 opgesteld in de Van Citterspolder (Stützpunkt Roon) en in Ellewoutsdijk (Stützpunktgruppe Kurfürst).

 

 

In oktober 1944 barste in Borssele het oorlogsgeweld los. Op 12 oktober werd het dorp en haar omgeving gebombardeerd. Met de geallieerde landingen bij Baarland en Hoedekenskerke kwam de geallieerde soldaten richting Borssele. Bij de opmars vanuit Ellewoutsdijk kwamen twaalf Britten om het leven. Op 30 oktober 1944 werd het dorp, met zware beschadigingen, bevrijd. Dit kostte zeven burgers hun leven. Minstens tien graven met Duitse soldaten bleven achter. Eén van de doden was klaarblijkelijk niet meer bestand tegen het militaire leven en pleegde op 27 december 1942 zelfmoord.

 

 

 

In het dorp Borssele ligt een vliedberg met de naam 'Berg van Troje'. Deze locatie was eeuwenlang in gebruik als verdedigingswerk. De berg is het restant van het voormalig mottekasteel het Slot Troje, het stamslot van de Heren van Borssele. De gehele "site" is een archeologisch monument en in beheer van Stichting Zeeuws Landschap. In de vliedberg is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter een tweetal dunwandige bunkers gebouwd. Stichting Bunkerbehoud heeft in overleg met Stichting Zeeuws Landschap besloten de beide Duitse werken in de vliedberg op te meten, goed af te sluiten en ze onder de grond weg te werken.

 

 

 

Rondom de heuvel zelf liggen een drietal Duitse VF-bunkers, waarvan er één vrijwel zeker een hospitaal geweest is.
Hier was het hoofdkwartier van de 1e Abteilung 165e Artillerieregiment van de 65 Divisie gevestigd.

Diverse foto's van Borssele uit de oorlogstijd

Haventje na bombardement
Haventje na bombardement
de getroffen muziektent op het Plein van Borssele
de getroffen muziektent op het Plein van Borssele

Aankondigingen en waarschuwingen aan de bevolking

Strooibiljetten om het moreel van de Duitse bezetters te ondermijnen

Vlissingen na de Slag om de Schelde